Undvika vägglöss

Undvika vägglöss

Lite tips om hur du kan undvika Vägglöss / Bedbugs

Under resan finns det flera åtgärder man bör ta hänsyn till för att minska risken för att du tar med bedbugs (vägglöss) hem. Det är ingen överraskning att resa är ett av de vanligaste sätten att få ovälkomna skadedjur med hem. Dessa tips hjälper dig att minska risken med vägglöss.

Innan du reser kan du spraya ditt bagage med säker och effektiv spray för att hjälpa till att hålla borta vägglöss från att komma in ditt bagage under dina resor. Sök på internet.

 • Innan du bokar hotell så gör efterforskningar. Sök på omdömen och leta efter omdömen som dömer ut hotellet pga vägglöss.
 • Efter du kontrollerat sängen, kolla sängbord och i alla lådor efter avföring och bedbugskinn (Det är genomskinligt och brun i färgen. ) Förekommer ett allvarligt skadedjursangrepp så kan du t.o.m hitta levande bedbugs.
 • Sätt alltid din resväska på en upphöjd plattform (tex bord), placera den helst mitt i rummet och inte mot en vägg. Lägg aldrig kläder eller bagage direkt på golvet eller på sängen. För att vara ännu säkrare kan du använda ett bagageskydd för att undvika att vägglöss kan komma åt dina grejer. Är du inte så noga på design kan du ju lika gärna använda en sopsäck.
 • Om vägglöss upptäcks bör hotellets personal kontaktas genast. Samla in dina grejer och lämna rummet omedelbart. Om hotellet erbjuder dig ett nytt rum så acceptera inte ett rum i anslutning till de angripna rummet, eftersom det är möjligt att vägglöss kan finnas där också då. Se till att upprepa kontrollerna i ditt nya rum.
 • Utcheckning: Även om du inte hittat tecken på vägglöss så inspektera alla dina ägodelar noga. För att utrota alla eventuella vägglöss som kan ha smugit in ditt bagage kan du använda en portabel uppvärmare. Som tex denna Killing Heater Unit
 • På hotellet – Hittar du inget bra ställe så kan du förvara väskan i badkaret. (om det går) Det är en mycket bra plats för att undvika vägglöss.
 • Annars när du kommer hem så ställ din väska på något iskallt ställe. Frys in i flera dygn, helst i minst 17 minusgrader.  Vägglöss trivs inte i kyla eller stark värme. Förvara inte din väska under sängen eftersom vägglöss dras till kroppsvärme. Och tvätta allt i tvättmaskin. Helst 60 grader. Ska du torktumla så ska det vara över 55 grader för att vägglössen och dess ägg ska dö. Helst minst 20-30 minuter
 • Förvara din väska i en sopsäck vid misstanke för att förhindra spridning.
 • Har du fått med dig vägglöss hem så ring Anticimex omgående.
 • Vägglöss kan komma med i i träföremål också. Typ tavelramar etc. Köper du en liten träfigur kan du frysa in den några dagar när du kommer hem
 • Försök undvika att packa upp på hotellet och att lägga kläderna i en byrå tex. Låt kläderna vara i väskan om möjligt.