Undvika jetlag – Få en bättre start på resan

Undvika jetlag

Undrar du hur du kan undvika jetlag?

För att undvika jetlag. När du flyger över flera tidszoner kan det ta din kropp lite tid att anpassa sig. Du kan uppleva obehagliga symtom som trötthet, sömnlöshet, förstoppning, diarré, förvirring osv. Som tur är finns det några effektiva saker du kan göra för att antingen förhindra jetlag eller för att hjälpa din återhämtning från jetlag när den sätter in. Du kanske även är itnresserad av att samla flygbonuspoäng? Läs mer om Norwegian som har ett mycket fördelaktigt program.
Här kommer några tips:

– Förbered kroppen för förändringen för att undvika jetlag. Varje vecka så flytta ditt schema en timme bakåt eller framåt, beroende på var du ska. Ju fler tidszoner du flyger över, ju tidigare du behöver för att börja. Detta kommer att ge din kropp en chans att gradvis anpassa sig till din nya tidszonen.

Om tidsskillnaden är flera timmar, kan det dock vara obekvämt att tillbringa sista veckan innan du åker 3 eller 4 eller fler timmar före eller efter alla andra. Alternativt kan du flytta dit äta och sova schema med en timme om dagen.

Färdriktning har viss inverkan på om du känner jetlag. Det rekommenderas att du försöker gå till sängs tidigare några nätter före avresan om du reser österut, men om du reser västerut, prova att gå till sängs senare ett par nätter.

Samma dag som du ska flyga bör du dricka mycket vätska. Uttorkning är ett av symptomen av jetlag, och den torra kabinluften på planet hjälper inte. Håll dig borta från alla drycker med alkohol eller koffein i eftersom biverkningar av uttorkning kan göra mer skada än nytta.

Ställ in klockan till tiden på ditt resmål så fort du börjar din flygresa. Detta hjälper dig att mentalt förbereda sig för den nya tidszonen och undvika jetlag.

Sov (eller var vaken) som om du redan är framme. Om det är dagsljus på din destination försök att undvika att sova på planet.
Om det är nattetid på din destination när du är på planet så försök att sova.
Använd öronproppar, ögonmask, och öppna fläkten i taket på din plats (svalare temperaturer kan hjälpa dig att somna snabbare, Obs låt inte fläkten blåsa rakt på dig)

Rådfråga din läkare om eventuellt sömnmedel.

Om du kommer behöva sova på planet så försök att boka ett rymligare säte med bra benutrymme. Då blir det lättare att somna.

Ät som om du redan är framme. Undvik att äta flygplan mat eftersom det är oftast serveras under ett schema som är förenligt med den tidszon du lämnar och inte den du åker till.
Om du är hungrig ät lätta mellanmål tills du kommer till din destination, och ät då det skulle vara måltider på din destination. för att undvika jetlag.

På din destination
Om det är dagtid på din destination så spendera så mycket tid ute som du kan. Exponering av solljus hjälper din hjärna att anpassa sig till den nya tidszonen.

Håll dig aktiv. Häng inte vid TV bara på hotellet. Om du desperat behöver en tupplur, ta bara en 30 minuters. Annars kan det göra jetlag värre.
Kan du inte vara utomhus så dra isär gardinerna och utsätt dig för ljus på så sätt.
Kom in i dygnsrytmen.

Ät lätta måltider i enlighet med din nya tidszon. Det är inte bara din sömncykel som behöver justeras, även din matsmältningssystem. Stora, rika måltider kommer att göra det allt svårare för kroppen att anpassa sig, och symptom som förstoppning och diarré kan komma.

Träna tidigt på kvällen och på morgonen. Det hjälper dig att få bättre sömn genom att trötta ut dig innan du går till sängs (så länge du tränar några timmar innan sängen, så att kroppen hinner lugna sig ner) och det hjälper att du känner dig mer vaken på morgonen genom ökad blodcirkulation. [7]

Ta en proteinrik frukost morgonen efter att du anländer. Det kommer att hjälpa till med hålla sig vaken.

Om det är möjligt kan du infoga en mellanlandning halvvägs för att bättre anpassa dig. Detta gör att du kan gå av planet, vila, njuta av sevärdheterna i någon ny och har en halvvägs justering förändringarna tidszonen. Det är särskilt bra om du reser med barn, som inte överlag gillar långdistansflygningar ändå.