Somna snabbt

Somna snabbt

Lite tips om hur du kan somna snabbt

Somna snabbt är något de flesta vill så fort dom lägger sig.

Här är några tips på hur man kan somna snabbt.

1. Ha en hälsosam livsstil. Ät bra, drick vatten regelbundet, undvik stress och ha en hälsosam vikt. Personer utvecklar oftast sömnstörningar på grund av stress eller fetma.

2. Sätt upp ett regelbundet schema för att sova. Vakna och gå till sängs vid samma tidpunkt varje dag, inklusive helger. Att ha ett regelbundet sömnschema kommer att vänja din kropp vid att sova gott på ett konsekvent sätt. Kroppen kommer in i en rytm.

3. Ta inga tupplurar på dagen. Om du tar en tupplur på dagen, så blir du mindre trött på natten, blir mer rastlös och du kan inte sova så djupt.

4. Sluta röka, dricka alkohol eller koffein eftersom det kan hålla dig vaken. Även om alkohol gör dig sömnig, försämrar det kvaliteten på sömnen.

5. Motionera regelbundet så att din kropp kommer att vara fysiskt trött också, men inte senare än 3 till 4 timmar före läggdags, eftersom det kan göra dig piggare annars.

6. Ät inte stora måltider då det kan få dig att känna dig obekväm och kommer att hindra dig från att sova gott.

7. Inred ett sovrum som är tyst, mörkt och har en behaglig temperatur, vilket kommer att bidra till god sömn och undvika sömnlöshet.

8. Sov på sidan med huvudet lite högre för att förhindra symtom på sömnapné. Läs mer om sömnapné på somnapne.se

9. Inför en ”sänggåenderutin” som att läsa, meditera eller bada. Att ha en rutin kommer att träna din kropp att förstå att du förbereder dig för sömn, och som då hjälper dig att somna lättare.

10. Använd ditt sovrum för sömn bara (eventuellt älskog). Arbeta inte eller gör några andra uppgifter i ditt sovrum om du kan undvika det. Om ditt sovrum används endast för att sova, då du kommer att koppla ihop rummet med sömn, och då kommer det att hjälpa till att somna fortare och djupare.

11. Kan du inte sova? Gå upp och gör i en icke-stimulerande aktivitet, som att läsa tills du blir trött igen. Ligger du vaken i sängen när du inte kan sova gör blir det svårare att bli sömnig. Ge det en halvtimme, har du inte somnat då så gå upp och gör något annat icke-stimulerande ett tag.

12. Kontakta din läkare om du har konsekventa sömnstörningar. Du kanske behöver medicinsk vård för att lindra symtomen.

13. Kolla biverkningar av alla mediciner du tar, ibland kan mediciner störa sömnen.

14. Överväg att träffa en terapeut om du har svårt att hantera stress. Psykoterapi kan hjälpa dig att lära dig att hantera stress bättre, och som i sin tur gynnar dina sömn.

15. Drick inte för mycket innan sovdags för att undvika att behöva springa på toaletten.

16. Om du behöver gå upp, försök undvika att tända för mycket. Ljus ger kroppen signaler att det är dags att vara vaken.

17. Kan du inte sova för du har mycket att tänka på? Skriv upp dom på ett papper och lägg åt sidan.

18. Gör avslappningsövningar.

19. Överväg att inta magnesium. Som gör att kroppen slappnar av. Överdosera inte och rådfråga din läkare. Satsa annars på att äta magnesium rik mat som nötter, spenat mm. Magnesium har också effekt för att motverka stress.

20. Drick grönt te, helst koffeinfritt. Kamomill-te är också väldigt bra för att slappna av.