Sluta oroa sig

Sluta oroa sig

Hur man kan sluta oroa sig. En av vår tids största folksjukdom är just oro. Att inte kunna slappna av, utan hela tiden oroa sig för nya saker och inte kunna släppa saker och gå vidare. Men fråga dig själv? Hjälper det att oroa sig? Svaret är såklart NEJ, och det vet du säkert om. Men det är känslan av oro och dina tankemönster du säkert vill bryta, så här kommer några tips om hur man kan sluta oroa sig.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

 • Håll dig sysselsatt för att sluta tänka – Grubblar du för mycket och kan inte släppa tankarna utan bara ältar det om och om igen? Ju mer du tänker och oroar dig för något ju mer underhåller du ett beteende som växer dig starkare, vilket kan medföra att du lättare börjar oroa dig för andra saker också. Prova att sysselsätta dig med något annat för att skingra tankarna. Ett test för att visa att det hjälper är att: Prova tänk på en apa och globen i Stockholm samtidigt. … Se visst var det svårt. Så prova med att sysselsätta dig med annat för att sluta grubbla. Vad som helst för att fokusera tankarna på annat. Ljudböcker, spela instrument, se en film, lär dig något ett språk eller något annat nytt.
 • Försök ha en mer ”Äh skitsnack-attityd”. Du kommer aldrig att kunna bestämma framtidens utgång för varken dig själv eller andra med att oroa dig. Med en ”Äh skitsnackattityd” menas inte att du ska strunta i att betala räkningar eller använda säkerhetsbälte i bilen, men mer av att du måste lära dig att ta livet med en klackspark och tuffa till dig. Börjar tankarna mala om att ”- Du har säkert den värsta av alla sjukdomar som finns” Svara då tillbaka: ”- Äh skitsnack!” Du kan aldrig bestämma framtidens utgång, det enda du kan påverka är att följa livets spelregler. Exempel: Om du kör bil så är livets spelregler att ta det lugnt, använda säkerhetsbälte och se till att bilen är i bra skick. Bra! Då har du gjort vad du kan, men att oroa sig för att någon kör på dig? Nej nej, det är inget du kan påverka, utan är en utav livets orosmoment man måste acceptera. Visst kan du stanna hemma hela dagarna, men blir ditt liv då som du vill ha det?
 • Lös problemen OM dom uppstår. Ska du underhålla och förstärka ditt beteende av oro finns risken som sagt att du börjar oroa dig för fler saker. Och ska du oroa dig för allt som finns att oroa sig för i livet finns det miljoner saker som du kan oroa dig för. Fokusera på här och nu, och lös problemen OM dom uppstår.
 • Ett problem i taget. Det är lätt att komma in i negativa tankespiraler då man har många problem som måste lösas och man ser allt som ett gigantiskt problem. Lösning: Skriv ner, dela upp problemen i den ordningen det är viktigast att lösas först. Fokusera på det mest aktuella problemet och lös det innan du går vidare till nästa. Att dela upp det så kommer göra att saker och ting känns lättare, och du kommer lättare igång med att lösa dina problem.
 • Förändra din livssyn. Var tacksam!. Är livet verkligen verkligen bara oro och elände? Prova att vara tacksam för allt bra du har. Fokusera på vad du gör. Tex tack för att jag har en skön säng att sova i och tak över huvudet. Tack för rinnande vatten. Tack för min familj och vänner.
 • Googla inte! Internet kan vara både din vän och din fiende då du kanske inte alltid får fram de resultaten du hade hoppats på. Ställ dig först frågan innan du googlar. ”-Är jag beredd på alla svar jag kan få?” Och måste du googla så försök googla positivt i så fall. Tex istället för att skriva ”Bruna fläckar cancer” så skriv ”bruna fläckar vanligt”.
 • Bli bästa vän med dig själv, så är du mindre orolig. Med en stark självkänsla och en älskvärd relation med sig själv kommer livet bli mycket lättare att hantera.
 • Motionera. Efter ett bra träningspass frigörs endorfiner och oron och ångesten känns längre bort. Du måste inte träna hårt. En promenad i friska luften gör underverk också.
 • Skriv ner vad du är orolig för. Samla ihop fakta om problemet och dess lösningar. Fundera ut en lösning, och agera efter den lösningen. Fyra steg alltså. (Tänk på att samla ihop fakta om problemet innan du försöker dig på en lösning. Hälften av människors oro grundar sig i att dem inte har tillräckligt med fakta om sitt problem.
 • Bry dig inte och bli kaxig. Om saker gnager och du är orolig för att misslyckas med något. Så svara bara tillbaka till dina tankar: – So, what. Vem bryr sig! .. återigen så mår du bättre om du lägger på en mer kaxigare attityd.
 • Låtsas att du ger råd till någon annan. Börjar dina orostankar med att tänk om chefen kommer på att jag stjäl pennor på jobbet. Ställ då frågan till dig själv: Ok, vad kan du göra åt att inte chefen ska komma på dig? Sluta stjäla pennor så klart. Enkla exempel använder vi oss utav här, men du kan säkert tillämpa denna metoden på dina egna problem också.
 • Se problemet enkelt. Ju mer du analyserar och oroar dig för ett problem ju mer komplicerat kommer det bli. Återigen, låtsas att du ger rådet till någon annan med samma problem. Tex Jag oroar mig för att jag har hål i tänderna. Svaret blir då: Gå till tandläkaren och kolla upp det. Det är inte mer komplicerat än så. Får du svaret att du hade inga hål och allt är bra, så släpp det. Lägg inte in några analyser eller värderingar. Se det för vad det är. Du har gjort vad du kan för du har följt livets spelregler.
 • Bli religiös. Att ha en stark tro kan hjälpa dig att lita på en högre makt som skyddar dig.
 • Inse den bittra sanningen. Alla ska vi dö, så ta inte allt så allvarligt. Och du vill ju inte se tillbaka på en tid av oro och ångest. Ditt mål i livet är att ta vara på det så mycket som möjligt, och det gör du ju inte genom att oroa dig.
 • Det finns ingen absolut sanning. Man kan inte vara 100-procent säker på något här i livet. Det hjälper inte hur mycket du än oroar dig och grubblar. Det hjälper inte ändå ju.
 • Stanna upp och försök se realistiskt på din oro. Är det befogat? Är detta verkligen ett riktigt problem. Vad kan jag göra åt det i så fall?
 • Trösta dig med lite statistik. Runt 95 procent av det vi oroar oss för inträffar aldrig.
 • Vad du stoppar i dig har stor betydelse över hur du mår. Socker, alkohol, mycket koffein, nikotin etc är tillfälliga stimulanter, men i längden kommer dem bara trigga din oro ännu mer. Prova kosttillskott (rådfråga läkare först)
 • Drick grönt te, kamomill-te mm
 • Försök hitta lite mer statistik på din oro. När du läser att det krävs att du åker med flygplan varje dag i 29 000 år innan du är med om en krasch så kan din oro lätta.
 • Avsätt tid för oro och tänkande. – Finns det något du inte kan släppa? Avsätt en tid att t.ex. i eftermiddag kl 15 får jag fundera på detta i en kvart. Och försök hitta en lösning då istället. Dyker tankarna och oron på dig under andra delar av dagen så försök vifta bort dom och tänk att ”Detta tar jag itu med senare idag”
 • Prata med någon. En kompis, släkting. Att prata av sig behöver alla. Och hjälper inte det så sök professionell hjälp.
 • Ta en sak i taget! – Oroa dig inte för framtiden. Lev idag och FOKUSERA på att göra nutiden så bra som möjligt. Det är ju den du kommer minnas sen.
 • Vill du läsa mer om hur du slutar oroa dig så läs mer här

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *