Skala lök tips utan tårar lätt

Skala lök tips utan tårar lätt

Vilka tips för att skala lök utan tårar lätt finns?


  • Kyl dina lökar i frysen i 10 – 15 minuter innan du skär dem. Detta minskar mängden syra enzymet som släpps ut i luften. Visat sig vara ett effektivt sätt.
  • Skär av ändarna på den oskalade löken. Skala den under rinnande vatten.
  • Dela den på mitten och skölj av rester. Att skölja med vatten minskar också lök-gasen som gör att du gråter.
  • Använd en fläkt när du skalar för att blåsa bort lök-gasen.
  • Använd simglasögon
  • Tugga tuggummi när du skalar lök
  • Tänd ett ljus och sätt det nära skärbräda innan du skär löken. Gasen som frigörs av löken dras in i flamman på ljuset.
  • Att vissla skapar viktiga vindpustar som håller lök-gasen borta från ögonen.
  • Att använda linser kan också hjälpa när du skalar lök.
  • Ha vinäger på skärbrädan.
  • Skär löken under vatten. Eller i närheten av rinnande vatten.
  • Sträck ut tungan för att lök-gasen ska dras dit istället.
  • Skala i en matberedare.
  • Håll andan (kan dock bli svårt om du inte kan hålla andan länge)
  • Enzymet som frigörs (som får dig att gråta) frigörs när du skär i löken. Använd en vass kniv för att frigöra mindre enzymer.



Varför gråter man när man hackar lök?
När du hackar lök frigörs ett enzym.
2. Detta enzym reagerar med resten av lök för att frigöra en gas.
3. När denna gas kombineras med vatten skapas det en syra.
4. Du har tårar/vätska/vatten ju, alltså blir det syra i ögat. Det får dig att gråta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *