Hur skaffar man vänner / Hitta vänner på nätet

Hur skaffar man vänner / Hitta vänner på nätet

Att hitta nya vänner på nätet kan vara lätt. Men för att bibehålla vänskapen kan det krävas lite mer. Här går vi igenom båda stegen. Vi börjar med hur du skaffar dig nya vänner på nätet.

Hitta en sajt där människor är antingen intresserade av att träffa nya vänner eller människor som har samma intressen.

Tillför något nyttigt på sajten/communityt som du försöker att få vänner i. Posta vettiga kommentarer i forum, dela med dig utav bra innehåll tex länkar eller på annat sätt hjälpa till. Kommentera någons profil eller skicka ett meddelande.

Var vänlig på samma sätt som du skulle vara mot kompisar i det verkliga livet. Berätta om dina framgångar och misslyckanden. Lyssna intresserat på deras erfarenheter/tankar. Med tiden kommer verklig vänskap.

E-posta och och prata med dem som delar dina intressen ofta, men inte för ofta. Du får inte bli för påstridig. Ge dom lite andrum också.

Starta egna grupper riktade till dem som har samma intressen som du och bli kompis med gruppens medlemmar sen. Det är mycket lättare att bli kompis med någon som har samma intresse som du än en total främling som du inte har något gemensamt med.

Skriv ordentligt ut orden och undvik att slarvskriva och datasnack som h3j

 • Varningar:
 • Många människor är inte de som dem säger sig vara, så försök att inte ge ut ge ut information om dig själv om du inte är helt säker på vad du gör, och du känner personen väl. annars kan det kan bli problem. Var hellre för misstänksam än för godtrogen.
 • Försök att tänka dig in i den person (bilda dig en uppfattning) du pratar med i vad de säger. Om det känns konstigt så avsluta kontakten med denna person. Lita på din magkänsla!
 • Dra inte upp några planer på att träffa någon du träffat på nätet på egen hand. Ni bör alltid träffas på en offentlig plats och vid första mötet rekommenderas det att ta med en vän eller familjemedlem. Välj en offentlig plats och se till att någon annan vet om var du är.
 • Om personen är elak, kränkande eller trakasserande mot dig bör du spara konversationen eller kopiera orden och spara i ett textdokument på datorn. Se om du kan rapportera det till någon på hemsidans support/kontakt. Om du är minderårig så berätta för en förälder eller annan vuxen vad som hänt.

  • Att behålla och skapa en god vänskap:Var äkta. Ha kontakt med människor vars vänskap du värdesätter och ser som något att bygga vidare på. Bra vänskap uppstår inte av att hoppas på att hans/hennes popularitet eller nätverk kommer gynna dig. Var vän med dem du tycker är intressanta och värda att vara kompis med. Om du försöker bli kompis med någon bara för att få vara med i ett visst gäng, eller för att du vill lära känna någon annan genom honom/henne. Då är det inte äkta vänskap och det är inte schysst mot någon. Och så småningom kommer du tycka all ytlighet är falks och bedrövlig. Varje ny person du träffar har rätt att accepteras för den hon/han är, så det är bättre att bara vara sig själv än att låta någon annan påverka dig till att vara någon du inte är.
  • Var ärlig. En oärlig person har ingen chans att ha riktiga kompisar eftersom det är svårt att lita på en sådan person. Var stödjande, trovärdig och håll dina löften och viktigast av allt- ljug inte!
  • Bra vänskap bygger på tillit – Om du bryter en väns förtroende kan vänskapen vara mycket svår att rädda. Men det finns undantag såklart. Tex om du har lovat något och planerade att hålla det löftet, men andra omständigheter gjorde att du inte kunde hålla det så låt din vän veta så fort som möjligt. Vänta inte tills 15 minuter efter att du skulle kommit med att ringa och säga, ”Tyvärr jag kommer inte.” Istället ska du ringa ett snabbt samtal att säga ”Hej, jag vet att jag lovat att hjälpa dig med …, men ….. Jag är så ledsen. Kan vi ändra planerna? ”

  • Vara lojal. Om din vän säger något i förtroende så bryt inte det förtroendet och tala inte om det för någon annan. Det är ju vad du förväntar dig av din kompis tillbaka. Diskutera inte din kompis bakom hans/hennes rygg och sprid inga rykten. Säg inte saker om din kompis som du inte skulle kunna säga till honom/henne själv.
  • Om andra pratar skit om din kompis så låt det inte påverka dig. Låt din kompis säga sin version också.
  • Dela. Att vara osjälvisk är mycket viktigt för att vara en bra kompis.
  • Om du känner att din kompis är att på väg in i någon form av problem som de har liten kontroll över, tex droger, promiskuitet eller de blir för fulla på fester så hjälp honom/henne att komma bort från det. Räkna inte med att de är vuxna nog att ta hand om sig själva. Låt aldrig din kompis att köra bil/moped/fordon berusad – ta nycklarna och / eller kör din kompis hem själv, eller ring efter skjuts/taxi
  • Om din vän börjar prata om att ta självmord så berätta för någon om det. Denna regel står över ”respektera privatlivet-regeln”, för även om din kompis ber dig att inte berätta för någon, bör du faktiskt göra det ändå. Föreslå en hjälplinje eller terapeut till din kompis. Prata med din och din kompis partner/syskon/föräldrar (om det nu inte är just dem som orsakar problemen) innan du blandar in någon annan person.
  • Hjälptill
   Om din kompis måste åka till sjukhuset kan du hjälpa till med transport, vattna blommor, mata katten, packa väskor till exempel. Om hennes/hans hund rymmer kan du hjälpa till att leta upp den. Om han/hon behöver någon som hämtar honom/henne någonstans kan du ställa upp. Ta anteckningar för din kompis i skolan om han/hon är frånvarande eller sjuk. Skicka kort/paket som uppmuntran/tröst om det är något allvarligt. Om det inträffar dödsfall i hans/hennes familj kanske du kan vara med på begravningen om hon/han vill. Eller laga mat och ta med till din kompis.


   Bry dig om din kompis på riktigt och låt honom eller henne öppna sig och gråta ut. Erbjud en näsduk och lyssna noga. Du behöver inte säga något själv. Försök att inte bli upprörd av all sorg eller ilska. Håll dig lugn och var lugnande.

  • Om din vän har en kris så säg inte: ”Allt kommer att bli bra” om det inte kommer att bli det. Falsk trygghet kan ofta vara värre än ingen alls, och det kan istället försämra din kompis chanser att ta sig igenom krisen. Istället kan du säga till din kompis att ”Vad som än händer finns jag där för dig” Om han/hon behöver prata, så gör det, Om det behövs att sitta tyst: Bara sitt där. Om behovet är att koppla bort och glömma saker. Ta med din kompis på en film eller en konsert. Ge en ärlig kram. Var ärlig, men samtidigt optimistisk och positiv. De flesta uppskattar ett ärligt ord eller en kram, eller en gnuggande hand över ryggen, men överdriv inte.
  • Ge genomtänkta råd om dom frågar, men insistera inte tvunget på att din kompis ska göra som du säger. Döm inte din vän. Ge dem också råd om de behöver höra lite tuff sanning som kan hålla dem borta från farliga situationer där de själva eller andra kan råka illa ut. Berätta för dina kompis hur du upplever hans/hennes situation med hjälp av saklig information och berätta vad du hade gjort i hans/hennes situation så behöver inte din kompis känna sig tvingad att göra som du som om du hade sagt ”du bör göra”. Bli inte förolämpad av din kompis om hon/han inte följer din råd. Din kompis ska helst fatta egna beslut.
  • Lyssna. Du måste inte hålla med – bara lyssna på det som sägs. Var tyst och bara lyssna. Prata inte bara om dig själv. En intressant person är någon som intresserar sig för sin medmänniska.
  • Ge din kompis pauser. Respektera om din kompis vill vara för sig själv eller umgås med andra människor. Låt det vara. Det finns ingen anledning att bli efterhängsen eller krävande/behövande. Vänskap betyder inte att ni alltid måste vara tillsammans. Häng med andra kompisar vilket ger dig nyttigt andrum, så blir det roligare att umgås när ni väl umgås igen.Var inte självisk heller. Att stjäla, utnyttja, avundas och/eller tigga är saker du inte ska satsa på över huvudtaget såklart. Din kompis kommer snart att tröttna på dig och så småningom dra sig till mer osjälviska människor.
  • Även om du har en massa problem så ska du inte kräva konstant sympati.
  • Om din kompis gör något schysst för dig. Gör detsamma tillbaka snarast. Pengar är inte, eller måste inte vara ett problem. Lånar du pengar så betala tillbaka så snabbt du kan, och berätta för din kompis om du får problem med att betala tillbaka snabbt.
  • Gå hem när det verkar lagom. Var inte som en del av inredningen. En kompis som aldrig går hem kan vara påfrestande. Känn av läget. Tex ska din kompis upp och jobba vill han kanske inte att du hänger där sent.
  • Var förlåtande- Ett uttryck är ”Hata handlingen, inte personen”. ifall din kompis har gjort något misstag så döm honom/henne inte för hårt. Prata om det istället. Kräv inte bekräftelse hela tiden av dina kompisar. Du har värde ÄNDÅ!
  • Gå efter den gyllene regeln. Behandla alltid en kompis som du själv skulle vilja bli behandlad.
  • Fördjupa er vänskap med tiden. Ju oftare ni är med varandra, ju mindre kommer ni att idealisera varandra och ni kommer att acceptera varandra för de ni egentligen är. Detta är vad som en riktigt bra vänskap egentligen handlar om – att ställa upp och att ta hand om varandra.
  • Låt inte din kompis vara ensam på sin födelsedag. Du kan ordna en fest för henne (tex en överrasknings-fest) eller bjud dem på middag.
  • Retas med humor för att berömma. Tex om någon bantar kan du säga ”Hallå smalis” (Känn av läget om det är passande)
  • Ge komplimanger, men inte i överflöd. En person som får en att må bra gillar man.
  • Ha roligt tillsammans och gör spontana aktiviteter ibland. Var en positiv kraftkälla i din kompis liv.
  • Du behöver inte slösa en massa pengar för att vara en god kompis. De bästa presenterna är ofta egengjorda eller handlar helt enkelt om att ge av din tid.
  • Ställ inte för höga krav på vänskapen. Att låta vänskapen utvecklas och förändras naturligt är det bästa.
  • Ta egna initiativ. När din kompis behöver hjälp så ställ upp.
  • En kompis som bara finns tillgänglig i skolan eller på jobbet är fortfarande en kompis.
  • Visa respekt för din kompis och för dig själv.
  • God kommunikation är viktigt i en vänskap.
  • Låt inte din kompis betala för er varje gång ni går ut även om han/hon erbjuder sig.
  • Ta inte för dig av saker och i kylskåpet hemma hos din kompis utan att fråga.
  • Ifall du lånar något från en kompis så var försiktig med det. Lämna sedan tillbaka det utan att din kompis måste fråga/tjata om det.

  Detta var några tips. Finns alltid fler, men viktigaste tipset är behandla din kompis som du själv skulle vilja bli behandlad. Lycka till!