Hur gör man på flygplatsen
Hur gör man på flygplatsen

Vad behöver du veta om hur man gör på flygplatsen? Det är inte så svårt att resa, det är bara att våga göra det.  Miljontals människor reser varje dag, och om de kan, varför skulle inte du? (obs Detta är generell information om hur det funkar på en flygplats, regler ändras ibland med tillåten packning/incheckning etc. Kolla upp vad som gäller för ditt flyg).
Det första du bör kolla upp innan du börjar resa är om ett bonuskort från ett flygbolag hade passat dig. Norwegian erbjuder ett mycket fördelaktigt kort.

 • Innan du bokar din biljett. Försäkra dig om kraven för din destination, saker som visumkrav, onwardtickets (om du måste visa en biljett att du kommer att lämna landet senare, säkerhet (är det en bra destination?)
 • Boka din biljett. I själva verket är det nästan alltid billigare att sätta ihop din resa själv istället för att låta en fysisk resebyrå göra det. Naturligtvis är det mer praktiskt och bekvämt, men de vill tjäna pengar också så det kanske blir dyrare i de flesta fall. Det finns hundra webbplatser där du jämför biljetter. Och när du hittat den mest lämpliga biljett, boka den och du är en bra bit på vägen.
 • Om det är möjligt att checka in på nätet, gör det om du känner att du har koll, och skriv ut ditt boardingkort (dvs typ av en extrabiljett, som visar att du ska åka med och som du måste visa för flygplatspersonalen för att komma på planet.Om det inte är möjligt att checka in på nätet, skriv ut din kopia med reservationsnummer av din biljett och ta med den till flygplatsen. Och checka in där i en självservice-maskin, eller via den bemannade disken för ditt flyg.
 • På vissa flygplatser utomlands krävs en kopia på din bokning för att få komma in på flygplatsen. Ha alltid med dig en kopia på din bokning / biljett.

  • Packa din väska! Försäkra dig om vad som är tillåtet att ta med på planet (inga vapen eller explosiva material förstås). Till exempel om du vill ta en sax så måste du lägga den i din stora väska du checkar in, och om du vill ta med vätskor i ditt handbagage, är måtten max 100 ml i varje behållare, försluten i en plastpåse, och 1000 ml tillsammans på 10 behållare. Men i din stora väska som du checkar in behöver du inte göra den proceduren. Plastpåsar kan du få på flygplatsen. Bara kontrollera den tillåtna vikten på bagagen och måtten för tillåtna väskor ha som handbagage.
  • Tagga din resväska! Om du har en bagtag, sätt på en, skriv ditt namn och din adress och din hotelladress. Om väskan kommer bort är det lättare att återförena den med dig då. Och om du har en vanlig svart väska, är det rekommenderat att ha vissa kännetecken (kanske ett klistermärke, flagga etc.) för att lättare hitta den på bagagebandet när du når din destination.
  • Den dag du ska resa bör du åka in till flygplatsen i god tid, så det finns utrymme för förseningar i trafiken och så vidare. Det rekommenderas att vara på flygplatsenminst två timmar före avgång.
  • På flygplatsen– Först och främst när du kommer in, kolla den stora avgångstavlan med alla avgångar och tider (som vanligtvis hänger i taket när du kommer in, men det finns flera tavlor utspridda över hela flygplatsen) hitta ditt flyg, och kolla in var du ska gå härnäst för att checka in, det kan tex det stå ”check in nr 24” eller liknande)Detta om du har en stor väska att checka in, om du bara har handbagage, och har ett utskrivet boardingkort, kan du leta efter andra skyltar på flygplatsensom säger ”to all gates” (eller liknande, där som planen avgår ifrån)Om du har ditt boardingpass men ändå fortfarande vill checka in en stor väska kan du också gå till ”Bag Drop” och lämna dina väskor om du har märkt dem med rätt namntaggar som tillhandahålls av flygbolagen. Det finns också personal överallt som hjälper dig om du är osäker.Om du vill göra det enkelt för dig, checka in på flygplatsen vid en fysisk disk och lämna ditt bagage när du checkar in till personalen.
  • Gå igenom säkerhetskontrollen. Som sagt, försäkra dig om att du inte har några möjliga vapen i ditt handbagage. Om du är osäker, fråga en flygplatspersonal.
   Lägg din vätskebehållare i förslutna plastpåsar.När du går genom säkerhetskontrollen/scanner ska du ta av bälten, saker i fickan, ibland dina skor etc och lägga dom i en liten låda som åker igenom en röntgenmaskin.(men om du behöver ta av dig skorna så kommer personalen upplysa dig om det)
  • När du är färdig, kontrollera en avgångstavla (hänger utspritt här och där på flygplatsen) med depaturegates alltså vilken gate du ska till för din avgång. Följ skyltarna.
  • När du hittat rätt så vänta tills personalen säger att det är ok att gå ombord, visa ditt boardingpass och gå ombord.
  • Hitta din plats ombord, lägg handbagaget under stolen framför dig eller ovanför i bagageutrymmet.Spänn fast dig, lyssna på säkerhetsinstruktionerna och flyg!Trevlig resa!Några fler tips
  • Är det ett säkert resmål? kolla UD´s rekommendationer och sök på internet.
  • Behöver jag ett visum för min destination?
  • Vad är det nödnummer till polis, ambulans på min destination? Finns det speciellt nummer till turistpolis?
  • Kommer min mobiltelefon fungera? Du rekommenderas att stänga av din röstbrevlåda när du är utomlands för att förhindra stora kostnader om någon ringer och lämnar ett långt meddelande till din röstbrevlåda. Du kommer ofta att få betala för det samtalet då. Också kontrollera din mobiltelefon så att den inte kommer att ansluta till Internet Det kan bli en stor kostnad!
  • Lägg till en kontakt i telefonen under namnet ICE (i nödfall) Om något skulle hända dig, och någon hittar din telefon kan ringa den personen ringa det numret. Så om dina föräldrar, make, maka etc har ett telefonnummer lägg till dem som ICE under en ny kontakt.
  • FörsäkringMycket viktigt att du har en giltig försäkring på resan. Alltsomoftast oftast ingår reseförsäkring i din hemförsäkring, men ska du vara borta länge eller utöva extremsporter kan tillägg behövas köpas. Kolla med ditt försäkringsbolag. Samt ingår oftast avbeställningsskydd om du betalar med tex visakort. Kolla upp vad som ingår för just ditt betalkort.
  • Skriv ut kopior på ditt pass, biljetter, viktiga telefonnummer, hotelladresser. Det är rekommenderat att alltid bära sin försäkring och någon form av ID när du reser om du lämnar originalen på hotellet. Vilket också kan rekommenderas ifall du råkar ut för tex ficktjuvar, men försök låsa in grejerna en safetybox på hotellet isf.
   Skicka även kopiorna till din e-post eller ladda upp dem någonstans så att du kan skriva ut nya om dem försvinner.
  • Nuförtiden använder man sig ofta utav e-ticket. Men att ha en papperskopia på sin biljett kan också vara viktigt. Många flygplatser (tex Indien) kräver uppvisade av biljett för att ens få komma in på flygplatsen. Allt för säkerheten och för att hålla obehöriga därifrån.
   Har du köpt en flygresa med ett utländskt flygbolag kan det vara bra att spara just det visakortet du använde vid betalningen (eller i alla fall en foto-kopia av det). Ibland vid incheckning kan man behöva visa upp det.
  • Ta med en penna. Kanske inte det viktigaste, men om du reser till länder som kräver ankomstkort (som du vanligtvis fyller i på planet) Det är bekvämt att ha en penna i väskan då.
  • Förhindra jetlag – det finns några råd för att hindra dig från jetlag.
  • Reser du ensam kan det vara bra att ha en plan B ifall du tappar ditt bankkort. Se till att ha en del i kontanter också och inte allt på kortet. Du kan även beställa ett nytt gratis extra bankkort från Norwegian.Denna sidan uppdaterades Januari 2012. Det ligger på läsarens egna ansvar att kolla upp aktuell information.Lycka till!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *