Bli skådespelare – Lite tips om hur du kan bli en bättre skådespelare

Bli skådespelare

Lite tips om hur du kan bli en bättre skådespelare / aktör

1. Slappna av. Ta ett djupt andetag, och håll kvar det så i några sekunder. Andas ut sen och slappna av i alla dina muskler. ”Box breathing” är också en bra metod. Andas in i 4 sekunder, håll kvar 4 sekunder, andas ut i 4 sekunder. Effekten är mycket avslappnande/lugnande.

2. Tänk på din position. Om du är med i en pjäs, bör du prata med publiken som du pratar med andra aktörer under pjäsen. Men om du filmar bör du bara tala till de andra aktörerna. Obs Titta inte in i kameran! (Om det inte är en del av manuset såklart.)

3. Prata starkare/högt än du brukar så alla kan höra dig bra och så att kameran kan fånga upp ljudet. Prata inte överdrivet, bara starkt/högt. Om du är med i en pjäs är det svårt att prata för högt. Inför en pjäs kan det vara bra att be någon att stå så långt bort från scenen som möjligt och se om han/hon kan höra dig. Du måste ju höras tydligt. Dessutom ska du inte svälja dina ord och inte tala för fort. Vad du än säger så kan det försvinna oavsett hur starkt/högt du talar om du inte talar tydligt.

4. Utveckla din karaktär. Sätt dig in i din karaktär. Forska om allt du kan om din karaktärs liv, särskilt om han/hon lever i en annan tidsperiod. Ta med alla detaljer du kan, även dem små. Sätt dig in i hans/hennes liv.

5. Känsla är det som gör en skådespelare speciell. Du bör riktigt förstå vad du säger. Om du nu tycker att du känner din karaktär bra så förstår du också dess känslor. Betona viktiga ord för att få fram din mening. Var dramatisk.

6. Uttala väl / artikulera. Prata tydligt och säg dina ord så som de är tänkta att sägas. Men du ska inte göra det om det inte är vad din karaktär skulle göra. Fast  nästan alltid ska du artikulera. Du håller väl med om att det är det irriterande när du lyssnar på en låt och helt plötsligt hör du en soppa av ljud och du hör inte vad som sägs.

7. Bli din karaktär. ”Drama” betyder ”att göra”. Nu ska du inte bara låtsas vara någon annan. Nu ÄR du faktiskt någon annan.

8. Studera dina repliker. Läs igenom dem innan läggdags. Sitt ner och se om du kan minnas en stor bit av skriptet utan att tjuvtitta. Om du inte kan minnas dina repliker utan manus utanför scenen kommer du ju definitivt inte att kunna det på scenen när det verkligen behövs. Så se till att du övar på replikerna på det sätt du ska säga dem: lika högt, lika tydligt, med all fokus och alla känslor som ska vara med. Kom ihåg att glömmer du dina repliker på scenen ställer du till det för dina medaktörer också.

9. Var redo när det är din tur. Häng med i vad dina medaktörer säger och gör. Låt dig inte distraheras av annat. Släpp andra tankar.

10. Buga. Om du är med i en pjäs kommer det vara bugning/avtackning i slutet för alla aktörer. Förbered så att du vet vilken typ av bugning du ska göra. Även efter under bugningen bör du vara kvar i din karaktär. Tex om du spelat en blyg flicka bör du bara göra en försiktig nigning. Om din karaktär är karismatisk eller självsäker gör du tex en djupare bugning, kanske med lite armviftande. Var kreativ.

11. Var vänlig och positivt inställd genom att önska de andra medaktörerna lycka till.

12. Gör ditt bästa och ha kul, och låt inte någon trycka ner dig. En stor del av att agera är att vara förberedd- och kunna hantera kritik eller liknande. Var positiv och jobba hårt för att bli mer framgångsrik.

13. Lyssna på regissören. Han eller hon vet ofta vad de talar om, och dem kan ge dig konstruktiv kritik. Tänk på att konstruktiv kritik är bra och till för att du ska bli bättre.

14. Släpp dina hämningar. Agera på scen/framför kameran är mycket lättare om du inte hela tiden oroar dig för vad andra tycker. Kom ihåg att publiken inte tittar på just dig, dem tittar på din karaktär.

Nackdelen med detta sätt är att det kan bli att du ”spelar över!. Fast oroa dig inte ändå, det är alltid bättre att ”spela över” än att ”spela under”. Din regissör kommer att låta dig få veta om det är för mycket.

15. Tro på dig själv!. Självförtroende kommer ofta genom att ta sig genom ett misslyckande, och att få publiken med sig.

 • Övning ger färdighet.
 • Var kvar- och bli din karaktär.
 • Studera andra aktörer du ser upp till.
 • Ta extra kurser om du har tid, lust, och råd med dem.
 • Om det är en musikal du ska delta i kanske du vill ta några sånglektioner (inte för att du är en dålig sångare, men eftersom att du vill sjunga i rätt tonhöjd).
 • Lär dig dina repliker noga
 • Om du inte kommer ihåg dina repliker så improvisera. Vad skulle din karaktär sagt, som skulle kunna vara ganska likt det du glömde?
 • Fråga andra om att bedöma ditt skådespeleri. Lyssna på synpunkter.
 • Kom ihåg att det är karaktären du är just nu. Inte dig själv.
 • Tänk inte – ”Jag kommer misslyckas”  Tro på dig själv och du är redan framgångsrik!
 •  


  Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare Bli skådespelare

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *