Spara pengar
Att spara pengar är faktiskt inte så svårt som vissa ibland kan tro. Många småtips gör stor skillnad i slutändan. Här ska vi spalta upp en mängd spartips.
Vardag:
Drick vatten – Vatten från kranen hemma är den bästa och nyttigaste drycken så varför köpa något annat när det bästa är gratis? Finns en enorm besparingspotential med att dricka vatten istället för juice, saft läsk etc.
Säg upp din fasta telefon – Hur ofta använder du den egentligen? Med dagens alla erbjudande på mobilabonnemang behövs knappast en fast telefon också.
Resa
Boka flyg billigt – Det finns massvis av bra jämförelsesajter för att hitta billiga flyg, men det handlar inte bara om att hitta billiga flyg. Att samla flygbonus, dvs poäng som du kan växla in mot gratis flygbiljetter är minst lika viktigt. Banknorwegian har det mest fördelaktiga programmet i dagens läge. Läs mer om Banknorwegian här.
Dela internet med grannens wifi – Strunta i eget wifi och fråga om du kan få koppla upp dig på hans/hennes wifi mot en halverad avgift så klart.
Gör storkok och frys in i matlådor. Som sagt kan du utnyttja erbjudanden, gör storkok och frys in i matlådor. Så ät inte lunch ute på restaurang.
Ät inte så mycket och överväg periodisk fasta som 16-8 metoden, eller 5-2-dieten.
Dryga ut köttfärsen. Kött kostar pengar och för att få den att räcka längre så blanda med morötter, vitkål, bönor, linser, kikärter mm så räcker den längre och det blir fler matlådor.
Utnyttja blocket eller andra sajter där du kan köpa begagnat. Vi köper alldeles för mycket nya grejer då det går precis lika bra att köpa begagnat. Se till att sälj det du inte behöver. Och tänk efter noga innan du planerar ett inköp. Behöver jag verkligen detta?
Ha en Ej reklam-skylt på din brevlåda. Då blir du inte lockad till erbjudande du inte behöver. Men om du ska handla? Leta själv aktivt upp erbjudande på nätet, eller i appar på mobilen.
E-faktura kan spara mycket pengar under åren då företagen ofta lägger på en avi-avgift på upp till 49 kr ibland! Det blir snabbt pengar av det. Logga in på din bank och se vad du kan anmäla till e-faktura. Dels är det lättare att betala då också då det långa OCR-numret redan är ifyllt.
Betala med kontanter. Visst känns det ett steg tillbaka från dagens utveckling med betalkort och appar, men betalar du med kontanter känns det mer som riktiga pengar du spenderar och du blir mer medveten om utgifterna.
Gå och lägg dig tidigt, och stig upp tidigt. Kan du utnyttja dagsljuset behöver du använda mindre elektricitet och lampor på kvällen.
Sluta röka och snusa – Om inte för hälsan så för din ekonomis skull. Här finns ofantliga summor att spara. Här kan du få tips om hur du slutar snusa och röka.
Handla mat mm
Köp inte påsar när du handlar – Att köpa en påse på tex ICA när du handlar kostar ca 2 kronor, vilket i långa loppet kan bli en stor utgift. Tänk dig att du handlar några gånger i veckan. Och köper ca fem påsar. Det blir 10 kr i veckan som går till påsar, visst låter inte det så mycket, men det blir 520 kr på ett år. På tio år blir det 5200 kr! Ska man vara mer extrem så kan man räkna på vad det hade blivit för summa om man istället hade sparat pengarna i 25 år i en indexfond på ett ISK-konto med en snittränta på 8% = 44 817kr. Det är mycket pengar för att bara sparat in på påsar. Så sammanfattning är att ta med egna påsar när du handlar, och ska du bara småhandla kan du ta ICAs gratispåsar (fryspåsarna) som finns på en rulle vid kassabandet där man packar i varor. Obs använt dock med måtta, dom är inte tänkta att du ska storhandla i och ta tiotals påsar.
Handla inte mat när du är hungrig och borsta tänderna innan – Går du och handlar mat när du är hungrig är det väldigt lätt att falla för frestelsen och handla mer än man behöver. Gäller även godis. Och se till att borsta tänderna eller tugga tuggummi när du går och handlar för att minska sötsuget kraftigt, så du inte viker ner dig för att köpa en chokladkaka vid kassorna.
Utnyttja erbjudanden – Mataffärer kommer med nya erbjudande varje vecka. Se till att planera kommande veckas meny efter erbjudanden. Och köp flera falukorvar (om det nu finns erbjudande på dom) och frys in.
Boende
Boende är också en av våra största utgifter så här finns pengar att spara.
Äg ditt boende. Beroende på vad du betalar i hyra annars givetvis, men att äga sitt boende är också en investering för framtiden då du ”betalar till dig själv i samband med amorteringen”. Se till så du förhandlar fram en låg ränta av banken bara.
Överväg att bygga nytt hus istället för att köpa ett gammalt billigt. Ett gammalt behöver renoveras, kan ha många fel och högre energikostnader. Med dagens teknik blir speciellt energikostnaderna mycket lägre i ett nytt hus. Samt kan du slippa fastighetsskatt ett antal år mm. Kan du inte bygga hus själv? Överväg ett nyckelfärdigt hus! Det är inte så dyrt som man tror.
Transport
Under milen ställ bilen. Försök att cykla eller gå så mycket som möjligt. Och tycker du det är jobbigt att cykla så investera i en el-cykel.
Sälj bilen och åk kollektivt. Att äga och köra en bil är oftast en av de största utgifterna man har. Visst kostar en månadskort för kollektivtrafik också, men det är ju inte bara bensin som kostar utan även reparationer, värdeminskning, service, skatt, försäkring också. Här kan det finnas tusentals kronor per månad att spara. Men ibland bor man på ett ställe där man verklige4n behöver bilen och då får man göra det bästa av den situationen och spara pengar på bilen såå mycket som möjligt.
Se över din försäkring. Behöver du verkligen en helförsäkring på bilen? Mycket ingår i halvförsäkringen också. Och kanske räcker det med bara trafikförsäkring? Kolla upp vad som gäller för ditt försäkringsbolag. Jämför med andra bolag och förhandla ner premien.
Öka din självrisk, på så sätt kan du få en lägre försäkringsavgift. Visst får du betala mer i självrisk om det händer något med din bil (t.ex. 6000 kr istället för 3000 kr), men det kanske är pengar du aldrig kommer använda behöva använda och då är det onödigt att betala höga premier bara för att ha en låg självrisk. Vill du ändå gardera dig mot utgifter vid en olycka så överväg att teckna okq8 backup som ersätter självrisker också. Den fungerar som ett tillägg till din vanliga försäkring. Kolla upp vad som gäller för ditt försäkringsbolag.
Lätta på gasen – Du måste inte alltid köra med gasen i botten. Bilen förbrukar mer bensin då, så ta det lite lugnare i trafiken och var ute i god tid istället.
Ställ av bilen om du inte ska använda den på länge. Onödigt att betala skatt och försäkring för något man inte använder.
Lär dig köra Eco-drivning. Vårt körsätt påverkar bränsleförbrukningen.
Behöver du verkligen äga en egen bil? Du kanske kan gå med i en bilpool istället?
Ha rätt lufttryck i bilen och se till att inte ha onödiga vikter i bilen. Där finns också bränslepengar att spara.
Leta upp billigast bensin, och skaffa dig ett tankkort med rabatt.
Jämför serviceställen innan du lämnar in bilen på service.
Bo billigt – Att bo billigt, bra och centralt går inte alltid ihop. Men gör det något om du bokar hotell en bit utanför stan? Du kommer ju ändå inte att spendera så mycket tid där ändå. Ligger det en tunnelbana eller liknande i närheten finns bra summor att spara på att välja ett hotell utanför stan istället för mitt i stan.
Använd jämförelsesajter när du bokar hotell. Det finns också kostnadsfria boenden i form av couchsurfing. Grundtanken är dock inte att man bara ska bo gratis utan för att man vill träffa nya människor. Så skriv inget om att du vill bo gratis om du nyttjar detta. Och läs igenom personernas presentationer noga innan du skickar en förfrågan till dom om övernattning.
Behöver du alla tilläggsförsäkringar och avbokningsförsäkringar? Ofta ingår det redan på ditt betalkort när du köper din resa, och mycket ingår i hemförsäkringen också. Kolla upp vad som gäller för just ditt kort/hemförsäkring.