Fördelar med rå / raw kakao
Visste du att bland det nyttigaste du kan äta äta i världen är kakao! Och allra bäst rå kakao, eller raw som det heter på engelska. Det innehåller mest antioxidanter av all mat i världen. Till och med mer än blåbär och grönt te. Det ska också förlänga livslängden. Jeanne-Louise Calment (världens äldsta kvinna) blev 122 år och hon var känd för att äta mycket choklad (kakao). Vissa menar också att det kan minska risken för stroke, cancer, diabetes, hjärtsjukdomar med upp till 90 procent!
Kakao-pulver i sin råa form kan du köpa via internet, hälsobutiker etc. Tänk bara på att du köper just RÅ kakao. Vanlig kakao eller chokladkakor du köper i affärer innehåller såklart också kakao, men under processen har den blivit upphettad för att få bort mycket av den bittra smaken. Samt har det lagts till tillsatser som mjölk, socker etc som gör att upptaget av alla kakaons antioxidanter hämmas. Mycket av det nyttiga sitter i den ”bittra smaken” – epicatechin. Så därför bör du satsa på Rå kakao som inte blivit upphettad och därför har kvar alla nyttiga ämnen. Även om du inte gillar smaken av rå kakao så tänk på att dina smaklökar inte är van vid det och det kan ta ca 20 dagar innan de börjar vänja sig och tycka om smaken.
Men vad är då fördelar med kakaon.
- Du blir mer klartänkt då blodflödet ökar till din hjärna.
- Stärker huden mot UV-strålar (obs använd solkräm ändå)
- Du får vackrare hud och det hjälper mot hudproblem som tex irritationer, eksem mm
- Minskar stress då det bla minskar stresshormonet kortisol
- Sänker högt blodtryck.
- Du blir gladare och mår bättre – vetenskapliga bevis finns för den kemiska kopplingen som tillverkar serotonin (lyckohormon)
- Mycket mindre risk för hjärtsjukdomar och stroke
- Lättare att gå ner i vikt då det sänker aptiten och sötsuget.
- Förbättrar matsmältningen.
- Bra för njurar och tarmar.
- Bra för tänderna då det stärker dess emalj.
- Du presterar bättre under träning
- Stärker immunförsvaret med sitt väldigt höga innehåll av antioxidanter, vitaminer och mineraler.
- Minskar inflammationer i kroppen.
- Ger kroppen energi.
- Förstärker känslorna av lust och kärlek.
- Bra mot benskörhet.
- Förebygger alzheimers.
- Glansigare hår och starkare naglar
- Bra för din lever och bukspottskörtel
- Kan förhindra blodproppar.
- Längre livslängd. Det är numera känt att rå kakao är det bästa födoämnet att stoppa i sig för chanserna till ökad livslängd.
- Nackdelar:
Kakao innehåller bla en del koffein och är du känslig för det bör du äta med måtta. - Det går att överdosera kakao, men risken att du skulle råka ut för något sådant är mycket liten. Som med allt så är det inte bra att överdosera. Att göra stopp och inte äta det alls under en period kan vara att tänka på.
- Det är som medicin för din kropp, men om du äter annan vanlig medicin så ska du tänka på att inte äta alldeles för mycket.
- Det ger energi så försök att äta det tidigt på dagen och inte precis före läggdags.
- Om du upplever någon bi-effekt av det tex dålig i magen bör du minska på intaget.
Men fördelarna vinner stort över dess nackdelar. Det finns massor av källor ute på internet för både för- och nackdelar. Och du bör bilda dig en egen uppfattning om det är bra eller dåligt för dig. Men för att summera min egen uppfattning så är rå kakao väldigt nyttigt och jag upplever en starkare energi och livslust. Och kakaons bi-effekter handlar mest om överdosering. Lagom är bäst!