Att extrajobba är ett utmärkt sätt att få in en fot som kan leda till fast jobb så småningom. Nackdelen är ju att du får erbjudande om att jobba när någon är sjuk eller behöver vara ledig. Alltså kan det innebära att du kan få hoppa in med kort varsel.
Det finns både för- och nackdelar med att extrajobba som timvikarie. Här ska vi gå igenom olika punkter:
Fördelar:
- Den absolut viktigaste fördelen för många är såklart att man ”får in en fot”. Nämligen att jobba på en arbetsplats och knyta kontakter. Om det öppnas en möjlighet till ett fast jobb så anställer en arbetsgivare mycket hellre någon de känner till än att lägga pengar på dyra rekryterings- och annonskostnader för någon helt ny.
- Frihet. Du styr din tid. Det är fritt fram och tacka nej om du inte kan jobba och tvärtom. Dock bör du inte tacka nej för ofta eftersom arbetsgivaren kanske tröttnar till slut..
- Lönsamt. Oftast så ingår semesterersättningen direkt i timlönen när du jobbar som timvikarie istället för att läggas i en semesterbank” som plockas ut på sommaren. Med andra ord får du ut din semesterlön direkt i timlönen istället för att den sparas till en vanlig semesterperiod när den tas ut.
- Vidga dina vyer. Enkelt att prova på olika jobb utan att vara låst till ett fast jobb. Och trivs du inte är det bara att sluta. Inget krångel med uppsägningstider och liknande.
Tacksamt. En timvikarie är otroligt uppskattad att ha när det behövs.
Nackdelar
- Otryggt. Om du vill ha kontroll om hur mycket pengar du får ut månad för månad framöver är timvikarie ett dåligt alternativ eftersom vissa månader kan du jobba mycket och vissa månader jobba lite. Ett tips då är att vara timvikarie på fler än ett ställe så du säkrar upp dåliga månader.
- Låna pengar. Att vara timvikarie är inget fast jobb och det kan vara svårare för dig att få lägenhet eller banklån när du inte kan visa upp en fast tjänst med garanterad inkomst.
Hur hittar man jobb som timvikarie? Lösningen är att inte sitta hemma och vänta utan kasta ut trådarna här och där. Var kreativ.
Sök på plats. Besök företaget där du vill söka jobb. Fråga efter personalansvarig och att du är intresserad av ledigt jobb. Mycket möjligt är att du kommer få skicka in en riktig ansökan. Var förberedd och ha med utskrivna CV redan. Men en personlig kontakt är viktigt så alltså är ett besök till din fördel oftast. Dock inom tex vården kan man inte alltid klampa in och hälsa på då det handlar om sekretess och tystnadsplikt.
Maila. Om du mailar och inte får svar inom kort så ring upp och fråga om återkoppling på ditt mail. Samt kan du skriva i mailet att du kommer ringa upp snart för att diskutera en eventuell framtid hos företaget.
Ring. Ta kontakt med olika företag och enheter genom att ringa. Fråga vem du ska tala med angående jobb.
Hör med vänner och bekanta. Kontakter, kontakter, kontakter är bland det viktigaste att ha. Någon som kan gå i god för dig att du är en pålitlig medarbetare.